top of page

Coneixes el teu cicle menstrual?

Actualizado: 8 dic 2020

Saps per què sagnes? Què passa a dins teu durant cada fase del cicle? Quines hormones i quin paper juguen durant la menstruació? Quant tarda un òvul a recórrer la trompa de Fal·lopi?


Abans d’endinsar-nos i saber què és el que es mou durant el cicle menstrual, cal revisar uns quants conceptes anatòmics.


La menstruació

El temps que passa entre el primer dia d’una menstruació i el primer dia de la següent es coneix com a cicle menstrual. Acostuma a durar 28 dies, però oscil·la entre els 21 i els 35. La regla, en canvi, dura de 3 a 7 dies. Ara bé, cada persona és un món i pot variar.


Així doncs, cada 28 dies l’ovari desprèn un òvul (ovulació) i l’úter prepara un revestiment per acollir-lo en el cas que s’hagi fecundat. Si no és així, el revestiment no serveix i es desfà: cau per la vagina barrejat amb la sang (regla o menstruació). Ara bé, si l’òvul ha estat fecundat per un espermatozoide, es fixa al revestiment i es produeix un embaràs, període en el qual hi ha absència de menstruació.


Per tant, quan les persones menstruants sagnen alliberen part de l’endometri, l’òvul no fecundat (conegut com a cos luti) i cèl·lules mortes, ja que la regla no deixa de ser un procés de purificació i neteja del cos. Ara bé, el cicle entès en profunditat és més complex.


En primer lloc, cal deixar clar que el cicle menstrual es divideix en dos cicles que transcorren a la vegada: el cicle ovàric i el cicle uterí. El primer gira entorn de l’ovulació, ja que se centra en la maduració d’un òvul, i el segon es basa en la preparació de l’úter per a la gestació. A més, es divideix entre la fase lútia i la fase fol·licular, separades per l’ovulació. I hi intervenen 4 hormones diferents.


El cicle ovàric – Què passa als ovaris durant el cicle menstrual?


El cicle ovàric comença el primer dia de la menstruació i és quan els ovòcits de dins d’un ovari (cada mes l’ovari va alternant) comencen a madurar per convertir-se en òvuls. Gràcies a l’hormona FSH generada per la hipòfisi, tots els fol·licles comencen a desenvolupar-se, i al mateix temps, aquests generen estrògens que estimulen l’engruiximent de l’endometri. La primera fase del cicle es coneix com a fase fol·licular i dura des del primer dia de la menstruació fins al moment de l’ovulació.

Arriba un punt en què tan sols un fol·licle acaba de madurar del tot, conegut com el fol·licle dominant. És només aquell el que desenvolupa l’òvul. Entre el dia 12 i 16 del cicle és quan es produeix l’ovulació, el moment en què el fol·licle dominant es trenca (gràcies a l’hormona LH segregada per la hipòfisi) i expulsa l’òvul que entra dins d’una trompa de Fal·lopi.


Llavors comença la fase lútia. Un cop el fol·licle dominant ha expulsat l’òvul, es converteix en el cos luti o cos groc, és a dir, en un fol·licle buit que es va degenerant i segrega estrògens i progesterona que afavoreixen el creixement de l’endometri. Si no es produeix la fecundació, el cos luti s’atrofia i deixa de ser funcional i de produir les dues hormones.


Pel que fa a l’òvul expulsat, viatja a través de la trompa de Fal·lopi cap a l’úter, i en el cas que entri un espermatozoide podria fecundar-lo, i es convertiria en un zigot que s’implementaria a l’endometri. Ara bé, com que en la gran majoria dels casos no hi ha fecundació, quan l’òvul arriba a l’úter no s’adhereix a les parets de l’endometri, sinó que s’expulsa òvul, endometri i cèl·lules mortes, el que es coneix com a menstruació.


El cicle uterí – Què passa a l’úter durant el cicle menstrual?


El cicle uterí comença amb el despreniment de la paret de l’úter – l’endometri -, juntament amb l’òvul no fecundat i les cèl·lules mortes. És a dir, s’inicia amb la menstruació, que sol durar entre 3 i 7 dies, tot i que pot variar.

Un cop finalitza la regla, l’endometri es torna a regenerar per poder acollir un possible embaràs. El teixit creix gràcies a dues hormones: els estrògens i la progesterona. La primera la segreguen els fol·licles que creixen a dins dels ovaris abans de l’ovulació i durant la fase fol·licular; i la segona el cos luti o cos groc, és a dir, els fol·licles que ja han expulsat l’òvul i que van degenerant durant la fase lútia. Cal remarcar que el cos luti segrega les dues hormones durant 14 dies, i si no hi ha fecundació, s’atura.


L’endometri, doncs, es desenvolupa i s’enforteix fins que està preparat per acollir el zigot. Ara bé, com que en la gran majoria dels casos no hi ha fecundació, la mucosa acaba caient en forma de sagnat, juntament amb l’òvul no fecundat i les cèl·lules mortes. I torna a començar el cicle.


Des del punt de vista de les hormones


Hi ha 4 hormones que intervenen en la menstruació:


  1. FSH: Segregada per la hipòfisi, la glàndula pituïtària. És la que estimula el desenvolupament dels fol·licles i la maduració dels ovòcits.

  2. LH: Segregada per la hipòfisi, la glàndula pituïtària. És la que produeix la ruptura del fol·licle madur i l’expulsió de l’òvul, el que es coneix com a ovulació.

  3. Estrògens: hormones ovàriques i segregada tant pels fol·licles com pel cos luti. És la que estimula l’engruiximent de l’endometri.

  4. Progesterona: hormones ovàriques i segregada pel cos luti. És la que estimula l’engruiximent de l’endometri.

L’hormona FSH és la primera que entra en joc, ja que permet que es comencin a desenvolupar els fol·licles i madurin els ovòcits perquè es converteixin en òvuls. Al mateix temps, aquests fol·licles que van creixent generen estrògens que estimulen l’engruiximent de l’endometri.


Per tant, durant la fase lútia les hormones que predominen són l’FSH (produïda per la hipòfisi) i els estrògens (produïts pels fol·licles – dins de l’ovari). Entre els dies 12 i 16, l’hormona LH arriba a un pic en la sang i és quan es produeix la ruptura del fol·licle madur i l’expulsió de l’òvul, el que es coneix com a l’ovulació.


Llavors comença la fase fol·licular i és quan els nivells d’FSH i LH disminueixen i el cos luti o cos groc comença a generar progesterona i estrògens que estimulen l’engruiximent de l’endometri. Quan el cos luti deixi de funcionar, la concentració d’hormones cau i s’atura el creixement de l’endometri, es desprèn i el cicle comença de nou.

41 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page