top of page

Les fases menstruals són l’hivern, la primavera, l’estiu i la tardor

Actualizado: 9 dic 2020

A La Caravana Roja treballen per desmitificar el tabú de la menstruació i promoure una salut menstrual completa des d'una perspectiva molt necessària avui dia com ho és l'holística, la feminista i l'intercultural. Des del projecte, entenen que vivim la menstruació des de la mateixa perspectiva amb què vivim, i "vivim en un món patriarcal, lineal i productiu que normalitza el rebuig cap a la menstruació així com el dolor menstrual i aquest fet té un efecte negatiu en la salut". Volen que la menstruació deixi de ser la gran desconeguda, un problema, un motiu d'estigma, discriminació o una font de dolor.


Des de La Caravana Roja, han fet un diagrama per explicar de forma clara, senzilla i visual com ens afecta el cicle menstrual al nostre dia a dia, tant anímicament com físicament i, ho han fet a través de les estacions de l'any.


La fase menstrual, com bé m’explicava una de les educadores socials del projecte, es relaciona amb l’hivern, quan ens ve de gust estar més focalitzades en nosaltres mateixes, rebre cures i descansar. Durant aquesta fase, no tenim tantes ganes de socialitzar.


A la fase proovulatòria els nivells d’estrògens arriben al seu punt àlgid i és la fase que ens transporta a la primavera, una etapa en què volem moviment, on tenim energia i moltes ganes de sortir de casa i relacionar-nos.


Durant la fase ovulatòria o l'estiu, els estrògens comencen a caure i a pujar la progesterona, una hormona relacionada amb el control del cicle i l'embaràs, el que provoca és més alteració que la fase proovulatòria, sobretot sexualment.


Per últim, a la frase pre menstrual, trobem la tardor, una fase més de recollida. La progesterona ha arribat al seu punt més alt i a la vegada també va caient perquè ens preparem pel sagnat. Segons l'educadora social, és de les fases més complicades perquè ens trobem més revoltes emocionalment. Es quan connectem més amb les pors i les inseguretats i és una etapa de posar límits, de decidir fer allò que el cos ens demana. A més, durant aquesta fase s'estimula molt la creativitat perquè emocionalment estem més sensibles.



És important acabar l’article destacant que, tal com em deia l’educadora social, cada persona menstruant viu el procés d’una manera diferent i, el que hem explicat aquí amb ajuda de La Caravana Roja, és des d’una perspectiva global.

 
 
 

Comments


© Projecte Regloses

  • Blanco Icono de YouTube
  • White Instagram Icon
bottom of page